Grease the springform pan with butter and dust it with cocoa powder.
Preheat the oven to 170°C (340°F) fan setting.
Chop the chocolate and melt it together with the margarine (or butter) in a water bath.
In a mixing bowl, beat eggs, sugar, vanilla sugar, and salt for 2–3 minutes until pale and creamy.
Mix flour, cocoa, and baking powder and sift into the egg-sugar mixture.
Add espresso (or milk) and yogurt, and stir gently.
Finally, fold in the melted chocolate mixture until smooth.
Pour the batter into the prepared pan and bake for about 50 minutes at 170°C (340°F).
Nach 40 Minuten empfehle ich eine Stäbchenprobe zu machen. Da dieser Schokokuchen im Inneren leicht feucht sein soll, dürfen noch ein paar Teigreste (kein flüssiger Teig!) am Stäbchen haften bleiben. Haftet kein Teig mehr am Stäbchen ist der Schokokuchen überbacken und etwas zu trocken.
Let the cake cool completely in the pan. Once cooled, remove it from the pan and either serve right away or cover it with a clean kitchen towel and let it rest at room temperature.
Schaurig-schöne Geisterdekoration für unseren Halloweenkuchen
Forme aus der Alufolie drei Geister. Unsere Geister sind zwischen 7 und 10 cm groß. Achte darauf, dass die Alufolie am "Kopf" des Geists möglichst abgerundet ist.
Dampen the rice paper with water until it becomes soft and flexible, then carefully drape it over the foil forms.
Don’t soak it too long – it can become too slippery and tear easily.
Try to align the lower edges evenly.
Let the rice paper ghosts dry and harden overnight.
Wenn die Geister ausgehärtet sind, entfernst du vorsichtig die Alufolie und malst den Geistern mit dem schwarzen Filzstift Geisteraugen auf.
Notes
Viele bunte Kuchenideen für Kindergeburtstage und Familienfeiern findest du auf www.backenmitminis.de. Dort erwarten dich kreative Rezepte, einfache Anleitungen und Tipps für das Backen mit Kindern.Damit du keine neuen Rezepte, Bastelideen und Backaktionen verpasst, melde dich jetzt für unseren monatlichen Newsletter „Baking News“ an und lass dich regelmäßig inspirieren!