First, wash the carrots, remove the green tops, and grate them into small shreds using a kitchen grater.
Next, preheat the oven to 180°C (top/bottom heat) and line the bottom of a springform pan with parchment paper.
Now, add all the dry ingredients (except for the ground almonds) into a mixing bowl and briefly mix them together with a spoon.
In the next step, add the sunflower oil and eggs, and whisk the batter for about one minute. The mixture will noticeably lighten in color.
Dann werden die gemahlenen Mandeln hinzugegeben und der Teig kurz verrührt. Zum Schluss werden die Karottenraspeln unter den Rührteig gerührt, so dass sie gleichmäßig verteilt sind.
Now, pour the batter into the springform pan and bake for 50-60 minutes. To check if the carrot cake is done, perform the toothpick test, as all ovens bake differently. This ensures the cake is fully cooked or if it needs a few more minutes.
Once the cake is done, let it cool for 10 minutes in the springform on a cooling rack. Then, carefully remove it from the springform. Start by running a blunt knife along the edge between the springform and the cake, then remove the outer ring. Place a cooling rack on top of the cake and gently flip it over, so the bottom of the springform pan is now facing up. This way, you can easily remove the base of the pan and let the cake cool completely.
Decorating the Carrot Cake for Easter
For the decoration, knead the marzipan briefly to make it easier to work with, then roll it out with a rolling pin. Use Easter-themed cookie cutters to cut out cute marzipan shapes. Set these aside for now.
Now, mix powdered sugar and lemon juice together with your little ones to make a thick icing. To avoid the icing being too runny, start by mixing 1 teaspoon of lemon juice with the powdered sugar and gradually add small amounts of lemon juice until the icing reaches the right consistency.
Mit dem Zuckerguss bestreichst du die Oberfläche des saftigen Karottenkuchen und legst anschließend die Marzipan-Ausstecherchen als Dekoration auf die Kuchen.
Zum Schluss kannst du noch ein paar Zuckerstreusel auf dem Zuckerguss verteilen. Warte dafür aber nicht zu lang, sonst ist der Zuckerguss angetrocknet und die Zuckerstreusel haften nicht mehr auf dem Karottenkuchen.
Notes
Viele bunte Kuchenideen für das Backen mit Kindern findest du auf www.backenmitminis.deDamit du keine spannenden Backaktionen & Rezepte verpasst, melde dich gerne für unseren monatlichen Newsletter "Baking News" an.